Die KLIMAWENDE stellt sich vor!

Zoom-Meeting beitreten

Passwort: 512002

1st African Environmental Law Conference

+++ Massive Open Online Course+++

The Law Society of Ireland is proposing a Massive Open Online Course (MOOC) on Environmental Law and Climate Change for free.

When? Starting on Tuesday 18 May 2021 over a 5-week period.

What? This year’s MOOC will provide participants with a comprehensive guide to the key legal and ethical issues affecting the environment and the climate.

It will examine many hot topics including:

•        Climate change- international/EU/national obligations
  •        Climate Bill 2021
  •        Climate Justice
  •        Environmental law enforcement
  •        Ecocide and green crime
  •        Resource management legislation and the circular economy
  •        Renewable energy laws
  •        Sustainable planning for the environment
  •        Conservation and biodiversity
  •        Green finance
  •        Roadmap for change – what we can do

Who? Expert speakers are leading environmental lawyers, academics, climate scientists and conservationists, and include Mary Robinson, former President of Ireland speaking on ‘Climate Justice’.

Where? Online. To sign up visit: https://mooc2021.lawsociety.ie/

These courses feature online recorded and streamed presentations, together with interactive discussion forums and quizzes that allow participants to engage directly with our expert presenters.

The Green Sheet

The first edition of the ELC's "The Green Sheet" is now available!

Environmental Law Graduate Fellow - open position

Impulse für den Europäischen Grünen Deal

Der europäische Grüne Deal ist unser Fahrplan für eine nachhaltige EU-Wirtschaft.", schreibt die Europäische Kommission auf ihrer Website. Dazu gehören eine effiziente Nutzung von Ressourcen, eine Kreislaufwirtschaft, weniger Umweltverschmutzung und eine wiederhergestellte Biodiversität. Wie können diese Ziele erreicht werden? Die Europäische Kommission muss den Weg zeigen und angesichts dieser enormen Herausforderung hat die Deutsch-Französische Parlamentarische Versammlung (DFPV) eine Arbeitsgruppe gegründet, die die EU bei diesem Prozess begleiten soll.

Am 4. Juni 2020 veranstaltete die französische Abgeordnete Cécile Untermaier eine Konferenz der „Arbeitsgruppe Grüner Deal“ mit renommierten Umweltjuristen. Professor Dr. Kirk Junker fertigte eine schriftliche Stellungnahme an und hat Impulse zur Verbesserung der Anwendung und des Zugangs zum Umweltrecht in den Mitgliedsstaaten der Union gegeben. Er betonte die Bedeutung von Transparenz beim Zugang zur Umweltgerechtigkeit, regte an, verfassungsrechtlich verankerte Gerichte anstelle von einfachgesetzlichen Gerichten zu schaffen und empfahl eine umfassende Studie des UN-Umweltprogramms zu diesem Thema. Darüber hinaus ging er auf die Beispiele Österreich, wo die Einführung von Umweltgerichten scheiterte, und Schweden ein. Der Präsident des Environmental Law Centers Professor Dr. Junker versäumte es nicht, auf den jüngsten Trend zu privaten Klagen gegen Staaten hinzuweisen, wie in den berühmten Fällen von Urgenda in den Niederlanden und Paul François in Frankreich, und er könnte sich ähnliche Klagen im Hinblick auf die gescheiterte Umsetzung der National Determined Contributions (NDCs) des Pariser Abkommens vorstellen. Wir erleben eine Klimakrise und die Corona-Pandemie zur gleichen Zeit und Professor Dr. Junker folgert: "Es ist ein Moment, um das Gefühl der Krise zu nutzen, um Klimamaßnahmen zu erreichen." Überraschenderweise hat sich die Arbeitsgruppe bisher nicht mit dem Umweltrecht bei der Umsetzung des Grünen Deals beschäftigt. Wir verfolgen gespannt die weiteren Entwicklungen und Sie können dies auch tun:

Where Coal is King, the Subjects Go Bankrupt

Ein Beitrag von Prof. Junker auf der Homepage des DAJV.

People Places Planet Podcast Presents Cool Cities: A/C Ordinances—The Hot New Trend in Fighting Extreme Heat?

Extreme heat kills more people than any other natural disaster, and heat waves are growing longer, hotter, and more frequent, due to climate change. Cities are particularly impacted because climate change exacerbates the urban heat island effect. In this episode of People Places Planet Podcast, a climate scientist, a legal expert, and a local elected official weigh in on one possible tool cities can bring to bear on this public health crisis: air conditioning mandates.

The episode, hosted by ELI’s Cynthia Harris, features:

•     Rachel Licker, Senior Climate Scientist at the Union of Concerned Scientists and author of Killer Heat in the United States: Climate Choices and the Future of Dangerously Hot Days;
  •     Michael Gerrard, Professor at Columbia Law School, Faculty Director of the Sabin Center for Climate Change Law, and author of Heat Waves: Legal Adaptation to the Most Lethal Climate Disaster (So Far); and
  •     Councilmember Tom Hucker of Montgomery County, MD, a sponsor of Bill 24-19,which would require landlords in the County to provide and maintain air conditioning in rental units.

Some cities , traditionally no stranger tohigh temperatures, already require landlords to provide tenants with A/C. What if the rest of the U.S. follows suit?  Are A/C ordinances effective in addressing extreme heat? What are the obstacles and consequences of implementing them? And what are other tools local governments can implement to be the “Cool Cities” of tomorrow?

Cameroon: Concerns over new Palm Oil Project

Graduate of the Master Program in Environmental Science, former Academic Manager of IMES, member of the ELC, and Founder and Executive Director of the Buea-based Environmental Governance Institute, EGI, John Tarkang, is interviewed about the planned Camvert project in Cameroon.

Nyete, in the Ocean Division of the South region of Cameroon  John Tarkang expresses concerns over a new palm project which will occupy over 3000 hectares of forested land.

Read full article.