Summer School on Sustainability

Telders International Law Moot Courts (Völkerrecht)

Auf Grund der von der Universität zu Köln veranlassten Umstellung auf Onlinelehre möchten wir Sie gerne auf diesem Wege über die Möglichkeit zur Teilnahme an verschiedenen Moot Courts im Völkerrecht informieren, die an der Universität zu Köln angeboten werden: den Telders International Law Moot Court, den Sarin Air Law Moot Court sowie den Manfred Lachs Space Law Moot Court.

Nutzen Sie Ihre Chance und sammeln Sie wertvolle Erfahrungen!

Was ist ein Moot Court? - Bei einem Moot Court verhandeln Studierende in einer Gerichtssimulation einen fiktiven Fall vor Fachleuten. Er setzt sich zusammen aus einer schriftlichen Phase, gefolgt von der Vorbereitung auf die mündliche Verhandlung gegen Studierende aus der ganzen Welt. In Teamarbeit werden zunächst anhand eines Falls aus dem Völkerrecht zwei Schriftsätze in Englischer Sprache für die miteinander streitenden Staaten (Kläger- und Beklagtenseite) erarbeitet. Im Rahmen der mündlichen Vorbereitungsphase werden die Studierenden gezielt auf das Plädieren in Englischer Sprache vorbereitet, was unter anderem Probe-Plädoyers in verschiedenen Kanzleien miteinschließt.

Wann finden die Moot Courts statt? - Die drei völkerrechtlichen Moot Courts beginnen voraussichtlich im September/Oktober 2020. Sie gehen über ein Semester. Dafür wird ein Freisemester gewährt.

Nähere Informationen finden Sie unter https://ilwr.jura.uni-koeln.de/lehre/moot-courts.

Weitere Fragen können Sie auch gerne an folgende Email-Adresse richten: sekretariat-hobe@uni-koeln.de

Wie kann ich teilnehmen? - Bewerben können Sie sich, indem Sie ein kurzes Motivationsschreiben und einen Lebenslauf (beide in Englischer Sprache) sowie einen Nachweis über erbrachte Studienleistungen, eine Kopie des Abiturzeugnisses und, soweit vorhanden, weitere Leistungsnachweise (Fremdsprachennachweis etc.) an mootcourt@ilwr.de oder per Post an das Institut für Luftrecht, Weltraumrecht und Cyberrecht senden. Völkerrechtliche Vorkenntnisse werden nicht erwartet!

People Places Planet Podcast Presents Cool Cities: A/C Ordinances—The Hot New Trend in Fighting Extreme Heat?

Extreme heat kills more people than any other natural disaster, and heat waves are growing longer, hotter, and more frequent, due to climate change. Cities are particularly impacted because climate change exacerbates the urban heat island effect. In this episode of People Places Planet Podcast, a climate scientist, a legal expert, and a local elected official weigh in on one possible tool cities can bring to bear on this public health crisis: air conditioning mandates.

The episode, hosted by ELI’s Cynthia Harris, features:

•     Rachel Licker, Senior Climate Scientist at the Union of Concerned Scientists and author of Killer Heat in the United States: Climate Choices and the Future of Dangerously Hot Days;
  •     Michael Gerrard, Professor at Columbia Law School, Faculty Director of the Sabin Center for Climate Change Law, and author of Heat Waves: Legal Adaptation to the Most Lethal Climate Disaster (So Far); and
  •     Councilmember Tom Hucker of Montgomery County, MD, a sponsor of Bill 24-19,which would require landlords in the County to provide and maintain air conditioning in rental units.

Some cities , traditionally no stranger tohigh temperatures, already require landlords to provide tenants with A/C. What if the rest of the U.S. follows suit?  Are A/C ordinances effective in addressing extreme heat? What are the obstacles and consequences of implementing them? And what are other tools local governments can implement to be the “Cool Cities” of tomorrow?

Cameroon: Concerns over new Palm Oil Project

Graduate of the Master Program in Environmental Science, former Academic Manager of IMES, member of the ELC, and Founder and Executive Director of the Buea-based Environmental Governance Institute, EGI, John Tarkang, is interviewed about the planned Camvert project in Cameroon.

Nyete, in the Ocean Division of the South region of Cameroon  John Tarkang expresses concerns over a new palm project which will occupy over 3000 hectares of forested land.

Read full article.

Bayer - Monsanto lawsuit - WDR

WDR has broadcasted a summary and an update about the Bayer - Monsanto lawsuit for which Prof. Junker has been consulted as an expert.

You can find it following the link below: