WEEKLY REAL TIME VIRTUAL LECTURES IN

U.S. Environmental Law

Join Masters Students of U.S. Law from Paris 1 Panthéon-Sorbonne for weekly real time virtual lectures and discussions of U.S. Environmental Law!

The topics discussed include the ways in which U.S. Common Law and U.S. Legal Culture are expressed in Federal and State environmental constitutional provisions, statutes, administrative regulations and case law. Case studies of Volkswagen’s Diesel emissions and Monsanto’s Glyphosate, among others, will be included.

Upon successful completion the course may be counted towards either the CUSL program as an elective class or towards the Environmental Law Certificate – please note that the course cannot be counted towards both programs simultaneously.

Interested?
For registration please send an e-mail to environmental-law-center(a)uni-koeln.de immediately. Seats are limited and will be filled on a first come, first served basis.

Klausurergebnisse SoSe 2021

Folgende Klausurergebnisse sind nun online:

• Tort Law
  • Civil Procedure
  • Lawyering Skills
  • US Constitutional Law - Individual Rights
  • Introduction to US Law and Terminology

Sie finden die Ergebnisse unter Klausurergebnisse.

Bitte beachten Sie die Hinweise zu den Fremdsprachennachweisen.

Research paper submission for online consultative workshop on

LEGISLATING CLIMATE CHANGE LAW

Prof. Kirk W. Junker presented a research paper "Comparing the European Green Deal Legislation Programme" at this one day workshop by our collaboration partner, the Centre for Environmental Law, Education, Research and Advocacy (CEERA), National Law School of India University, Bengaluru on June 18, 2021. The event hosted over ninety attendants, including a member of Parliament and the University Vice Chancellor. Member of the Environmental Law Center of the University of Cologne, Mrinalini Shinde, provided research assistance to Prof. Junker and was officially recognized by Prof. Sairam Bhat, Director of CEERA.

Workshop Concept Note

Workshop Poster with Speakers

Implantation of Western Modern Laws in Ethiopia

Deginet Doyiso, a PhD candidate at the Lehrstuhl für US-amerikanisches Recht/ Universität zu Köln, presented part of his research "Historical Accounts on Legal Transplantation and Language Translation Process: The Wholesale Implantation of Western Modern Laws in Ethiopia" at the Africa challenges conference of the African Studies Association in Germany (VAD) organized by  the Centre for Interdisciplinary African Studies (ZIAF) at Goethe-University. In the presentation he gave on June 7, 2021, he talked about the results of his research examining the impact of the wholesale legal transplantation and translation process in Ethiopia in the 1950s on the language of the law.

For more information please click here.

Symposia at AALS member schools

Die Association of American Law Schools bietet die Möglichkeit, an Symposien verschiedener Member Law Schools landesweit online teilzunehmen. Die Teilnahme an den Veranstaltungen ist größtenteils gebührenfrei möglich.

Eine Liste der kommenden Veranstaltungen finden Sie hier.

Präsidentschaftswahl in den USA 2020 und die Folgen

Interviews und Wortbeiträge von Prof. Dr. Kirk W. Junker

Rechtsexperte über Prozess zum Tod von George Floyd: "Hat durchaus einen symbolischen Charakter – zu sehr". watson, 29.03.2021

"George-Floyd-Prozess und die Frage: Wie wählt man die Jury aus?", News Plus, SRF, 09.03.2021

"Was droht Donald Trump, wenn der Senat ihn verurteilt?", Augsburger Allgemeine, 19.01.2021

Rücktrittsforderungen - der Druck auf Trump steigt", Echo der Zeit, SRF, 08.01.2021.

"Nicht noch zwei Wochen warten", Interview von Annelie Kaufmann, Legal Tribune Online, 07.01.2021.

"Demokratie in Gefahr? - Chaos - Gewalt in USA“, ZDF heute spezial, 07.01.2021.

"Kölner Jura-Professor: So könnte Vizepräsident Pence Trump des Amtes entheben“, Kölner Stadtanzeiger, 07.01.2021.

"Panorama“, Interview mit Michèle Sinner, Luxemburg National Radio, 07.1.2021.

"Das sind keine politischen Aktivisten, sondern Straßenkriminelle“, Rheinische Post, 07.01.2021.

"US-Kongress soll Bidens Wahl bestätigen", ZDF heute, 06.01.2021.

"Der vorletzte Akt des Trump-Theaters“, Rheinische Post, 06.01.2021.

"Trumps Drohanruf beim Wahlleiter von Georgia sorgt für Empörung und Irritation“, Radio Eins (Rundfunk Berlin Brandenburg), 04.01.2021.

Weitere Interviews und Beiträge zur US-Präsidentschaftswahl, zum Impeachment und ähnlichen Themen finden Sie hier.

Öffnungszeiten - opening times of the office

Der Lehrstuhl für US-amerikanisches Recht kann vorerst nicht regulär persönlich besucht werden. Sie können uns jedoch weiterhin per E-Mail erreichen. Bitte beachten Sie, daß auch die Abholung von Bescheinigungen derzeit NICHT möglich ist.

It is not possible to visit the Chair of US-american Law in person at the moment. But you are of course welcome to contact us via email in the meantime. Please note that it is also not possible to collect any Scheine or certificates at the office.

Study and Internship opportunity in Washington D.C.

More information and how to apply can be found here: